Učenje arapskog kroz klasičnu književnost II

The Travels of Ibn Battuta: a Guided Arabic Reader by David DiMeo & Inas Hassan

The Travels of Ibn Battuta na Pikasovom crtežu (Head of a Woman)

Knjiga koju sam dugo čekala da se pojavi u online prodavnici Book Depository: The Travels of Ibn Battuta: A Guided Arabic Reader! Ibn Batutino putešestvije od Španije do Kine, od Rusije do Malija… Ovaj poznati arapski putopisac daje autentične opise čuda koje je video na svojim putovanjima, kroz svojevrstan kulturni šok kakav je u srednjem veku čovek mogao doživeti u kontaktu sa neobičnim zemljama i kulturama toga doba.

Ovo nije integralno delo, već čitanka namenjena studentima arabistike na naprednom nivou. Sastoji od 20 lekcija, od kojih svaka sadrži prerađene delove Ibn Batutinih putopisa iz različitih krajeva sveta. Svaku lekciju prate i istorijska pozadina, vokabular, vežbe razumevanja, vežbe interpretacije teksta, gramatičke vežbe, pisanje, pitanja za diskusiju i istraživanje. Sviđa mi se što ima i mape, što doprinosi živopisnosti Ibn Batutinih ekspedicija.

Arabic Poetry: a Primer for Students by A.J. Arberry

Stan’te da plačemo zbog drage i doma njenog,
pokraj dune izmeđ Dakhula i Hamvela,
jer njen lik što ga severac i jugo stvoriše,
u El Mikratu i Tudihu jos nije izbledeo
قِفَا نَبْكِ مِنْ ذِكْرَى حَبِيبٍ ومَنْزِل
بِسِقْطِ اللِّوَى بَيْنَ الدَّخُول فَحَوْمَلِ
فَتُوْضِحَ فَالمِقْراةِ لمْ يَعْفُ رَسْمُها
لِمَا نَسَجَتْهَا مِنْ جَنُوبٍ وشَمْألِ
Na slici vidite knjigu u kojoj se stihovi mnogih arapskih pesnika mogu čitati na arapskom i engleskom, uz objašnjenja i komentare prof. Arberija. Svaki stih obeležen je brojem, pa se lako može čitati arapski original uz engleski prevod. Ova knjiga, sada već klasik, dokazuje da čitati arapsku poeziju nije teško. Objavljena prvi put još 1965, namenjena je studentima arapskog jezika na naprednom nivou. Studenti se kroz ovu nju mogu upoznati sa radom tridesetak arapskih pesnika od VI veka naovamo.